Jak na prezentaci minerálů

Najít ten správný minerál bývá někdy skoro tak obtížné jako hledání první lásky. Ale i u vašich vzorků platí to, co u každého pořádného vztahu – aby vám váš vydřený „sbírkáč“ dělal radost dlouhou dobu, musíte jej hýčkat.

  1. Stavte je na piedestal

Podstavec. Pro správnou (a vkusnou) prezentaci minerálů věc tak zásadní, že ji nepřehlédnete na žádné výstavě, burze, ale ani v muzeu. Pořízením vhodného podstavce povýšíte hodnotu celé vaší sbírky. Nejen že pečlivě rozmístěné vzorky působí elegantně, s podstavci jsou i daleko přehlednější.

 Výhodou podstavců je jejich rozmanitost, tvar i vzhled můžete přizpůsobit svým potřebám, ať už jde o rozměry, nebo vzhled. Baví vás elegantní vzhled? Sáhněte po minimalistických podstavcích z průhledného plastu.

 Plastové podstavce pod minerály svým neutrálním provedením pomáhají upoutat pozornost na vzorek a jeho jedinečnost. Tradičnější volbou jsou dřevěné podstavce přírodního vzhledu.

 Podstavce však nezastupují jen estetickou funkci, prakticky naladění sběratelé ocení možnost využít volnou plochu k popsání – už nikdy tak nezapomenete, na jaké lokalitě jste daný nerost našli.

2. Kapesní vitrína – sen, nebo realita?

Plánujete si vystavit natrolit, thomsonit, nebo jiný zeolit? Nachází se ve vaší sbírce další křehké minerály? Vltavíny, zkameněliny – pokud jsou vaše vzorky náchylné na prach a nečistoty, vlhkost, či nesprávné zacházení, měli byste uvažovat nad pořízením plastové krabičky.

 Stejně jako podstavce, i krabičky na minerály mají sloužit k prezentaci. Mimo to ale nabízí i ochranu před vnějšími vlivy. Životnost i skvělá prezentace minerálů jde tak u tohoto produktu ruku v ruce.

 Profesionální i amatérští sběratelé ocení u krabiček jejich variabilitu -  existují v řadě velikostí. Obdobně jako podstavce, i krabičky můžete pořídit v různých velikostech. Liší se i v barevném provedení, zatímco víko zůstává vždy průhledné, spodní patro můžete vybrat dle osobních preferencí – průhledné, nebo černé. Obě provedení jsou vhodnou náhradou vitríny.

3. Využijte solární energii, baterie i elektřinu ve svůj prospěch

Zpestření sbírky, upoutání pozornosti na jeden určitý vzorek, jedinečnost na burzách? To vám poskytnou speciální otočné stojánky. Ať už si vyberete solární otočný stojan, nebo otočný stojánek na zapojení do sítě, poskytnou vám možnost prohlížet si vzorek ze všech stran, což potěší nejen vaše oko, ale v případě prezentování vzorků na burzách zaujme a potěší oko potenciálního zákazníka.  Ten si bude minerál moci prohlédnout detailně i bez nutnosti uchopení (a možného poničení) vašeho vzorku. Oba stojánky jsou velmi praktické, v případě nedostatečného solárního pohonu a nedostupné sítě mohou být poháněny bateriemi. 

4. Krabice máme i na banány – proč ne na minerály?

Krabičky jsou ze všech doporučení tou nejméně estetickou volbou – zato jsou ale ze zmíněných možností volbou nejpraktičtější. Po pevných kartonových krabičkách a pořadačích sáhnou hlavně profesionální sběratelé, kteří se svou sbírkou často obráží burzy. Krabičky jsou v těchto případech neocenitelným pomocníkem, vzorky v nich působí uspořádaně a sběratelé je nemusí složitě balit.

 Burzy ale nejsou jediným případem pro využití tohoto pomocníka – kartonové krabičky mohou sloužit jako depozitář pro vzorky, které nejsou (nebo z různých důvodů nemohou být) vystaveny ve vitrínách a na policích.

 Mimo jiné nabízí krabičky ochranu před poničením vzorků při skladování v šuplících, nebo při stěhování a jiné manipulaci si minerály. Praktická víka zajišťují ochranu před prachem a vnějšími vlivy, různé druhy velikostí pak zajistí maximální využití vašeho prostoru.