Plastová rýžovací pánev vs kovová rýžovací pánev

Rýžování zlata je fascinující aktivita, která získává na popularitě mezi lidmi po celém světě. Pokud se chystáte začít rýžovat zlato, pravděpodobně budete potřebovat některé vybavení. Jedním z klíčových nástrojů jsou rýžovací pánve. Primárně se používají rýžovací pánve pouze ze dvou materiálů a tím je plast a kov. Četl jsem o použití i jiných materiálů v zahraničních článcích, ale jejich použití bylo nepraktické, nebo se dnes již nepoužívá. 
Jaký je mezi nimi rozdíl, jaké jsou výhody daných pánví a naopak nevýhody. To vše se budeme snažit vysvětlit v tomto článku. 

Kovové rýžovací pánve jsou tradiční volbou pro většinu sběratelů. Tyto pánve jsou obvykle vyrobeny z hliníku, nerezové oceli nebo mědi, což znamená, že jsou velmi odolné a vydrží mnoho let. Kovové pánve také mají tu výhodu, že jsou velmi účinné při oddělování těžkých materiálů od písku a štěrku, což zvyšuje šance na nalezení zlata. Tyto pánve jsou také snadno čistitelné a odolné vůči teplu, takže nehrozí deformace při opakovaném použití.

Na druhé straně jsou plastové rýžovací pánve moderní alternativou kovovým pánvím. Tyto pánve jsou lehčí než kovové pánve, což znamená, že jsou snáze přenositelné a je lehčí manipulovat s nimi. Plastové pánve také nejsou náchylné k rezavění. Další výhodou je, že plastové pánve jsou obvykle levnější než kovové pánve.

Hlavním problémem plastových rýžovacích pánví je, že jsou méně odolné než kovové pánve, takže se mohou rychle opotřebovat, poškrábat nebo se mohou vlivem tepla a slunce deformovat. Plastové pánve také mohou být méně účinné při oddělování těžkých materiálů od písku a štěrku, což snižuje šance na nalezení zlata.

Celkově vzato, oba typy pánví mají své výhody a nevýhody, a vaše volba bude záviset na vašich individuálních potřebách a preferencích.

 

Osobně si myslím, že snazší využití mají pánve plastové. Oproti kovovým pánvím mají po stranách hrubé žlábky, díky nim se lépe uchytává požadovaný materiál a můžete získat i malé částečky zlata. Dále plastové pánve jsou téměř bez údržbové. Někteří sběratelé ale preferují kovové pánve a nechávají pánev trochu zreznout. Na rezavém povrchu se údajně lépe usazují zlatinky. 

 

Na závěr tu máme stručné tabulky pro rychlé porovnání. Tyto tabulka by měla pomoci při rozhodování, zda si vybrat plastovou nebo kovovou rýžovací pánev. 

Pánev kovová Pánev plastová
Materiál Ocel, Měď Kvalitní plast
Vhodné pro Pokročilé Začátečníky
Více barev Ne Ano
Plovoucí Ne Ano
Odolnost vůči teplu Ano Ne
Výběr velikosti Ano Ano
Odolnost vůči  UV světlu Ano Většina ne

 

Kovová pánev Plastová pánev 
+ Lehčí a snadnější manipulace + Vysoká odolnost proti poškození
+ Menší riziko poškození pánve při pádu + Delší životnost a odolnost
+ Nižší cena + Lepší tepelná vodivost pro rychlejší oddělování zlata od ostatního materiálu
- Snadnější deformace a opotřebení - Vyšší hmotnost a větší náročnost na manipulaci
- Menší odolnost proti vysokým teplotám - Vyšší cena

 

 Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv pánev, přejeme vám mnoho úspěchů při vašich výpravách do přírody. V konečném důsledku je důležité mít na paměti, že jak plastové, tak kovové pánve mají své klady a zápory a měly by být použity v souladu s individuálními potřebami každého sběratele.