Hledání minerálů

Určitě jako každý začínající sběratel, jste si někdy položily otázku, jak hledat minerály? Jaké jsou lokality minerálů? A kde je případně najít? Otázek častěji bývá více jak odpovědí.


V dnešní době už je situace poněkud jednodušší, lokalit je plný internet (některé proto vypadají, tak jak vypadají), ale naleznete zde jen řekněme takovou klasiku.
Nejznámější lokality minerálů jistě na internetu naleznete. Známé lokality už častou bývají vyčerpané, probrané, ne vždy však toto pravidlo platí a někdy se pěkný vzorek i na známě, "vysbírané" lokalitě najde.

Co ovšem bývá zajímavější, tak jsou místa né tolik publikované, například zapomenuté mineralogické lokality, mohou poskytnout pěkné sbírkové kameny.
Na sběr máte povětšinou klid a pocit ze znovuobjevení lokality, či nález úplně nové lokality je opravdu jedinečný. Nálezů si také ceníte o něco více, jak od koupených vzorků například z burzy.
Doporučil bych hledání minerálů a jejich lokalit zahájit nejdřív přípravou doma, mnoho sběratelů přes zimu studuje důkladně literaturu a mapy a připravují se na další sezonu a plánují své výpravy. Je to stejně důležité jako následná výprava na nějakou lokalitu.
Ať už budete hledat vltavíny či lokality v Krušných horách, vždy je důležité dopředu si najít nějaké informace a mnohdy právě kniha je daleko lepší jak internet.
Lokalit minerálů je v Čechách opravdu hodně a některé jsou již zaniklé a zrekultivovány, ale další čekají na jejich objevení a právě pro tyto lokality bude potřeba vyrážet do terénu a zkoušet své štěstí. V tomto ohledu vám popřeji jen to nejlepší, není to jednoduché, ale výsledek většinou stojí za to a doufám, že naše vybavení vám v tomto počínání pomůže.