Geologické - Paleontologické kladívko

Geologické - Paleontologické kladívko

 Jedná se o základní vybavení pro každého sběratele, který se rozhodne vydat najít svůj vlastní nález.
Rozdíl mezi geologickým a paleontologickým kladivem je hlavně v jeho konci. Paleontologická kladiva mají ploché zakončení, zatímco geologická mají špičku ostrou. Hlavním důvodem využití ploché strany paleontologického kladívka tkví v lepší dobyvatelnosti usazené horniny, ve kterých se právě zkameněliny nachází.

Základní rozdíl mezi těmito nepostradatelnými pomocníky při výpravách za minerály máme za sebou.
Přesuňme se tedy z hlavy kladiva na jeho opačný konec a tedy rukojeť. Dnes máme široký výběr z dnes hodně populárních celokovových kladiv s gumovou, laminátovou či dokonce antiotřesovou rukojetí. Dále pak můžeme využít kladivo s klasickou dřevěnou rukojetí.
Někdy ovšem nastane situace, kdy geologické kladivo kolem 500g-1000g pro naše potřeby bude příliš malé a bude potřeba sáhnout po větším kalibru. Palice či o poznání těžší kladivo slouží především k rozbíjení větších balvanů.
Nesmíme ani zapomínat na ochranu rukou. Často při zmenšování vzorků může odletět kousek horniny a bez pořádných pracovních rukavic můžete přijít k nepříjemnému úrazu. Pokud jdete sbírat například jen na pole, kde rukavice spíše zastávají funkci proti znečištění rukou od bahna nežli ochranu před úrazem, zde vám zajisté stačí levnější rukavice. Nesmíme také zapomínat na ochranu očí. Není snad nic horšího, než když vám ostrý úlomek zamíří do oka. Dalším nesmírně důležitým pomocníkem jsou také majzlíky, stejně jako u kladiv zde máme ploché a špičaté zakončení.
Každý sběratel brzy zjistí, jaké geologické vybavení je pro něj to pravé. Záleží také, jaké oblasti se věnujete. Jiné vybavení bude potřebovat sběratel, který chodí primárně po polích, ať na jihu Čech či na Vysočině, nebo sběratel například ze severu Čech, který tak může trávit dlouhé hodiny rozbíjením větších balvanů v lomech.