Které materiály jsou magnetické?

Magnetismus je překvapivě zajímavý fenomén. Pro člověka používající magnet, je dobré vědět, jaké materiály nebo předměty jsou magnetické, na což se podíváme v tomto článku. 

S magnety přicházíme do styku denně. Pomáhají nám při nejrůznějších domácích činnostech, jsou nezbytné pro vědu a dobrodruhům jako my nabízejí možnost vytáhnout z vody velké poklady. Permanentní magnety i elektromagnety jsou schopny přitahovat několik různých druhů materiálů.

Různé druhy magnetických kovů

S magnetismem souvisí několik různých druhů kovů. Některé z nich jsou magnetické ze své podstaty, zatímco jiné mohou být použity při výrobě magnetů. Železo, kobalt, nikl a gadolinium nejsou jen magnetické, ale jsou také schopny magnetismus udržet.

Železo

Železo je první materiál, který nás napadne, když začneme uvažovat nad magnetismem. Tento chemický prvek lze získat ve velkém množství ze železné rudy. Železo je důležitou přírodní surovinou, protože se používá v bezpočtu užitkových předmětů od nástrojů denní potřeby po konstrukce budov, ve kterých žijeme. Železo má silnou tzv. krystalickou strukturu, díky níž velmi dobře magneticky reaguje.

Při magnet fishingu jistě narazíte na nespočet železných nebo ocelových předmětů pod vodou. Přijít tak můžete k drobnostem, např. starým hřebíkům a mincím, ale i k jízdnímu kolu nebo kusu automobilu.

Kobalt

Kobalt je dalším velkým prvkem ve světě magnet fishingu. Dokonce i lidské tělo obsahuje jeden až dva gramy kobaltu. Kobalt lze zmagnetizovat a stejně jako neodymové rybářské magnety, i kobaltové - respektive samarium-kobaltové - magnety patří ke vzácným zeminám a i se podobným způsobem vyrábí. Jsou také velmi odolné vůči korozi.

Nikl a gadolinium

Nikl, stejně jako železo nebo kobalt, má feromagnetické vlastnosti. Jedná se o bílý kujný a tažný kov. Často se používá jako prvek ke zvýšení magnetických vlastností materiálů. Nikl lze nalézt jako součást slitin ve špercích a některých nástrojích a často se využívá pro povrchovou úpravu jiných kovů.

Posledním prvkem na tomto seznamu je gadolinium. Tento stříbřitý kov s vnitřně přechodnými vlastnostmi se používá např. při výrobě počítačových pamětí.

Proč jsou tyto kovy magnetické?

Magnetické kovy jako železo, kobalt, nikl nebo gadolinium nejsou samy o sobě magnetické, ale při prozkoumání jejich krystalické struktury odhalíme něco výjimečného - jev označovaný jako magnetické domény. Když se magnet dostane do kontaktu s těmito doménami, všechny jsou magnetickým polem tlačeny stejným směrem. To následně způsobí, že se tyto materiály samy dočasně zmagnetizují.

Co to znamená pro magnet fishing?

Jako hledače pokladů by vás mohlo zajímat, jak je důležité vyznat se v magnetických materiálech. Pokud jste již s magnet fishingem nasbírali nějaké zkušenosti, jistě jste si všimli, že z vody většinou vylovíte kovový šrot. Občas narazíte na menší předměty obsahující kobalt nebo nikl. Ale zlato nebo stříbro? Tyto kovy bohužel nejsou ve své čisté podobě magnetické.

Železo, kobalt a nikl se někdy používají při výrobě šperků. Díky tomu se některé drahé kovy tváří, jako by byly magnetické, ale není tomu tak. Kromě toho lze pomocí magnetismu rozeznat, zda jsou drahé kovy čisté. Nedůvěřujte však této metodě slepě, protože některé slitiny zlata mohou být magnetické.

Se silným neodymovým rybářským magnetem je možné při magnetickém rybolovu vytáhnout nespočet předmětů. Stačí jen trochu železa, kobaltu nebo niklu obsaženého v předmětu, aby byl přitahován Vaším magnetem.