Geologické kladívko -Jak vybrat to správné kladivo

Geologické kladívko je často právem považováno za nezbytnou součást výbavy každého geologa. A přiznejme si to, kdo by nemiloval, vyrazit do přírody a získat tak pěkný vzorek?

Geologická kladiva nejsou všechna stejná liší se  - vzhledem, velikostí, použitím a kvalitou. Stejně jako většina věcí v životě, investice do kvalitního kladiva vám ušetří peníze v dlouhodobém horizontu, protože vydrží (dokud je neztratíte) a poskytují vám vynikající služby. Po letech provádění průzkumů v terénu jsem vlastnil mnoho různých geologických kladiv, chci nabídnout tyto tipy, které vám pomohou rozhodnout, jaké geologické kladívko bude pro vás nejlepší.

Výběr správného geologického kladiva může být klíčový pro každého sběratele. Následující tipy vám pomohou vybrat kladivo, které bude pro vaši práci co nejefektivnější:

  1. Zvažte váhu: Jedním z hlavních faktorů, na které se zaměřit, je velikost kladívka. Vyberte si kladívko, které má dostatečnou velikost a váhu, aby bylo efektivní při práci s různými druhy hornin. Pokud je kladívko příliš lehké, nemusí být schopné rozbít tvrdé horniny, zatímco příliš těžké kladívko může být při delším používání nepohodlné. Doporučuje se vybírat kladívka s váhou kolem 1000 gramů. 

  2. Zvolte správný tvar: Kladiva mají různé tvary, jako jsou špičatá, či placatá. Nejčastěji se používají kladívka se špičatým a širokým koncem. 

  3. Rozhodněte se pro délku rukojeti: Je důležité si uvědomit, že délka rukojeti ovlivňuje také rovnováhu kladiva. Kladivo s delší rukojetí má tendenci být těžší na konci a může být těžší na manipulaci. Naopak kladivo s kratší rukojetí má tendenci být lehčí a snadněji ovladatelné.

  4. Zvažte typ úchopu: Kladiva mohou mít rukojeť pokrytou kůží, gumou nebo plastem. Mohou mít ale také pouze dřevěnou rukojeť. Vyberte úchop, který vám bude pohodlný a bude dobře absorbovat otřesy.  Kůže a guma jsou skvělé pro redukci otřesů, což je užitečné při práci s tvrdými horninami, jako jsou křemenec nebo žula. Nicméně, kůže může být náchylná k praskání a opotřebení. Pokud si vyberete kladívko s gumovým úchopem, může to být méně odolné, ale bude se dobře držet v ruce a nebude klouzat.

  5. Pozor na kvalitu: Kvalitní kladivo vám může vydržet mnoho let, zatímco levné kladivo se může rychleji opotřebovat. Zvažte investici do kvalitního kladiva. Investování do kvalitního kladívka se vyplatí, protože takové kladívko vám bude sloužit po mnoho let, a to i při pravidelném používání. Estwing je jednou z nejlepších značek na trhu, která se specializuje na geologická kladívka. Jejich kladívka jsou vyrobená z vysoké kvality, mají skvělý úchop a vynikající zpracování.

 

Pamatujte, že geologické kladivo je důležitým nástrojem pro každého geologa. Zvolte kladivo, které vám bude pohodlné a bude odpovídat vaší práci, a věnujte zvýšenou pozornost kvalitě a ceně.