Falešné a opravované Minerály

Minerály již od pradávna lidi fascinují a okouzlují svou krásou, různorodostí a jedinečnými vlastnostmi. Bohužel existuje stinná stránka této záliby, která se týká podvodů s minerály. Falešné minerály jsou obvykle vytvořeny lidskou činností a představují závažný problém pro sběratele, investory a dokonce i vědeckou komunitu.

Co jsou falešné minerály?

Falešné minerály jsou minerály, které byly uměle vytvořeny nebo upraveny tak, aby vypadaly co nejvíce esteticky. Existuje mnoho způsobů, jak lze vytvořit falešné minerály, a to včetně barvení, lepení, povrchových úprav a dokonce i vytváření syntetických materiálů, které napodobují přirozené minerály. Cílem těchto "fejků" je obvykle získat co možná největší zisk. 

Typy falešných minerálů

  1. Barvené minerály: Jedním z nejběžnějších způsobů vytváření falešných minerálů je barvení. Běžné kameny nebo minerály jsou obarveny tak, aby vypadaly lépe a tím se zvedla i jejich cena. Běžné je to například u achátů z Brazílie. 

  2. Lepené minerály: Někdy jsou kameny lepeny do většího celku nebo složitějšího tvaru. Případně jsou minerály dolepované, takováto informace by měla být vždy u minerálu uvedena. 

  3. Syntetické minerály: Moderní technologie umožňují vytváření syntetických minerálů, které mají stejné chemické složení a fyzikální vlastnosti jako přírodní minerály. Tyto syntetické kopie jsou často obtížné rozeznat od přirozených vzorků.

Jak se bránit falešným minerálům

  1. Vědomosti: Nejlepší obranou proti falešným minerálům je znalost. Snažte se naučit co nejvíce o minerálech, které sbíráte, a získejte si základní znalosti o jejich vlastnostech, původu a vzhledu. Čtení odborné literatury a konzultace s odborníky jsou cenné zdroje informací.

  2. Kupujte od důvěryhodných prodejců: Při nákupu minerálů se vyhýbejte prodejcům, u kterých máte podezření, že by mohli prodávat falešné vzorky. Vyberte si renomované obchody nebo prodejce s dobrou pověstí.

  3. Zkontrolujte certifikáty: Mnoho drahých minerálů a drahokamů má certifikáty pravosti od gemologů a geologů. Požádejte o tyto certifikáty při nákupu vzácných kamenů.

Závěr

Falešné minerály jsou závažným problémem pro sběratele minerálů a investory, kteří se snaží identifikovat a získat sbírkové minerály. Je důležité být obezřetný a provádět důkladnou kontrolu před nákupem. S vědomím a vhodnými opatřeními můžeme minimalizovat riziko, že se staneme obětí tohoto rozšířeného podvodu v oblasti minerálů.

Na našem eshopu naleznete jen neupravované minerály.